žralok Otodus obliquus

Odpovědět
Uživatelský avatar
Koiko
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 13895
Registrován: pát 08. říj 2010 11:59:01
Bydliště: Teplitz stadt

žralok Otodus obliquus

Příspěvek od Koiko »

IMG_20190804_193344.jpg
Fosilní žraločí zub žraloka Otodus obliquus z Maroka.
Otodus
Stratigrafický výskyt: paleocén až miocén
Vědecká klasifikace
Říše živočichové (Animalia)
Kmen strunatci (Chordata)
Třída paryby (Chondichthyes)
Nadřád žraloci (Selachimoha)
Řád obrouni (Lamnifomes)
Čeleď Otodontidae
Rod Otodus
Lit. Agassiz, 1843

Wikipedie:
"Otodus je vyhynulý rod obrounovitého žraloka, který žil od paleocénu po miocén. Jméno pochází ze řeckých slov ὠτ (ucho) a ὀδούς (zub). Fosilie byly vykopány v Africe, Evropě, Asii včetně Japonska a Severní Americe, což značí kosmopolitní distribuci.
Tento rod žraloka je znám z fosilních zubů a zkamenělých center obratlů. Podobně jako u jiných žraloků, i u rodu Otodus byla kostra tvořená chrupavkou a ne kostmi. Ta se rozpadá, a proto fosilní záznamy celých koster nejsou dobře zachovány. Zuby tohoto žraloka byly velké s trojúhelníkovou korunou, hladkými hranami a vyvinuly se boční hroty. Na základě fosilních důkazů se zdá, že to byl velmi velký žralok. Největší zuby měří přibližně 104 mm a středy obratlů přes 12,7 cm. Takový žralok by dosahoval nejmenších rozměrů 9,1 metru a nejvíce 12,2 metrů. Byl vrcholovým predátorem, lovil pravděpodobně mořské savce, velké kostnaté ryby a jiné druhy žraloků.
Z rodu Otodus se vyvinul rod Carcharocles. Důkazy poskytly fosilní zuby, přechodné fosilie. Ty byly objeveny v sedimentech řeky Potomac v Marylandu, v ypreských jílech v Belgii a na západě Kazachstánu a velmi se podobají zubům rodu Otodus. Nejsou však hladké, ale mírně zoubkované. Na základě podporované teorie se rod Otodus vyvinul až k druhu Otodus aksuaticus a z něj vzešla linie rodu Carcharocles."
Koiko 小池富夫 znovunarozen 21.12.2019
XP Deus 22 cm HF RCWS4 CZ
XP MI-6
Odpovědět

Zpět na „Zkameněliny“